sunnuntai 11. elokuuta 2019

Testaustauko: Nike Zoom Vomero 14



Juoksenneltuani aikani Nike Zoom Elite 8:lla (malli jo 4 vuotta vanha, joten niistä en kirjoita arviota) aloin kaipaamaan hieman vaimennetumpaa kenkää pitkille hitaille lenkeille ja palauttaville hölkille. Vomeroilla en ollut aikaisemmin juossut, mutta tiesin, että ne edustivat hieman vaimennetuimpia Niken juoksukenkiä. Löysinkin Sportamore.fi hyvän tarjouksen (100,90€), jota en voinut ohittaa.

Nike Zoom Vomero 14 oli internetistä lukemani perusteella otettu vastaan hyvin ristiriitaisin tuntein. Arvosteluissa joko kehuttiin tai haukuttiin. Osa kritiikistä tuli tietenkin Vomero -malliston uskollisilta käyttäjiltä, jotka moittivat, että Nike oli uudistanut liian radikaalisti uusinta mallia. Avaan tätä pienellä tarinalla.

Olipa kerran perhe johon kuuluivat isä Vomero, äiti Pegasus ja poika Zoom (tähän sopisi esim. jo lopetettu Elite, Streak tai Fly, riippuen siitä, oletko 5k -raketti vai maratonjyrä). Isä Vomero oli laiskanpulskea, kaljuuntuva ja leppoisa, joka tykkäsi rauhassa istuskella sohvalla ja katsella telkkaria. Äiti Pegasus oli touhun ihmisiä, joka piti arjen käynnissä niin, että homma toimi. Poika Zoom olikin sitten villimpi tapaus, joka säntäili sinne ja tänne eikä malttanut pysyä kauaa paikoillaan.

Tulipa sitten päivä, jolloin isä Vomero sai ikäkriisin ja alkoi kuntoilemaan sekä pitämään ulkonäöstään huolta. Jonkin ajan päästä hänen ulkomuotonsa olikin muuttunut paljon. Hänestä oli tullut salskea, aktiivinen ja hyvinpukeutuva keski-ikäinen herrasmies. Työkaverit ja puolitutut ihastelivat muutosta, mutta lähisukulaiset olivat ihmeissään. He kuiskuttelivat keskenään, että eihän vain sillä ole toista naista, ja meinaako se perheensä jättää?

Isä Vomerokin kuuli ilkeämielisistä huhuista, mutta hän oli sen verran itsevarma, että ei piitannut niistä. Hän rakasti perhettään, kuten ennenkin ja myös näytti sen. Onnellisinahan nuo elivät elämänsä loppuun asti.



Paketti saapui nopeasti ja toden totta, olivatpahan menevän näköiset kengät. Suosin yleensä kirkkaamman värisiä juoksukenkiä, mutta tämä väriyhdistelmä toimi. Kengät vaikuttivat muutenkin erittäin laadukkaalta työltä. Sitten alkoivat vaikeudet.

Otin käyttöön ylimmätkin nauhanreiät, koska käytän lukkonauhoitusta. Laitoin kengät jalkaan ja kiristin. Tuskanhiki alkoi valua otsaltani, sillä kengät puristivat ja eivät tuntuneet yhtään hyviltä. Netissä oli moitittu iltin lyhyyttä ja olihan se nyt naurettava. Homma ei toiminut alkuunkaan.

Kokosin kuitenkin itseni ja nauhoitin kengät uudelleen. Nyt solmin ihan normaalisti, enkä käyttänyt ylimpiä reikiä. Heti parempi tuntuma ja iltin lyhyyskään ei haitannut. Nämä kengät olivat tarkat nauhoitustyylistä ja kiristämisestä. Huokaisin helpotuksesta.

Otin muutaman askeleen ja hain kenkiin tuntumaa. Pohjassahan on erikoinen railo ja huomasin, että se antoi joustoa myös sivuille. Oman kokemukseni mukaan railo keventää kenkää ja juostessa ohjaa energiaa sivuille vakauttaen askellusta. Kengät istuivat todella hyvin jalkaani ja tuntuivat tukevilta. Eliteen verrattuna varpailla oli vähemmän tilaa ja lesti oli kapeampi, mutta se ei haitannut.


Enää puuttui testilenkki ja lähdin juoksemaan hidasta ja tasaista vauhtia. Monet olivat moittineet, että vaimennustyyny tuntui inhottavasti päkiän alla. Huomasin itsekin oudot möykyt, mutta ne enemmänkin hieroivat mukavasti ja kahden kilometrin jälkeen katosivat, eivätkä palanneet myöhemmillä lenkeillä. Nämä kengät todellakin vaativat break-in juoksun.

Mittaa lenkille tuli 7 km ja lopussa fiilis ja ensivaikutelma kengistä oli hyvä. Kengät sopivat hyvin askellukseeni ja vaimennus tuntui sopivalta. Liian vähäistä päkiävaimennusta on moitittu, mutta itse en huomannut kyseistä ongelmaa. Päällinen on tukevaa verkkokangasta, mutta hengitti silti hyvin. Sellaisen asian kuitenkin huomasin, että nilkan sivujen kohdalla kengän profiili on matala. Tämä voi joillekin aiheuttaa nilkan palluroihin hiertymiä jos käy huono tuuri. Itselläni vasemmassa nilkassa ei mitään tuntemuksia, mutta oikeassa tuntui sisäsyrjällä pientä painetta. En kuitenkaan saanut hiertymiä. Kantapää istui kenkään mukavasti ja akillesjänteelle muotoiltu ura tuntui hyvältä.  Tämän testin kirjoittamishetkellä olen juossut Vomeroilla parin viikon ajan ja edelleen tyytyväinen.

Ymmärrän, että aikaisempien Vomeroiden käyttäjät eivät välttämättä pidä tästä versiosta. Nike on tehnyt siihen isoja muutoksia ja malli on lähentynyt Pegasuksia. Itse olen kuitenkin tyytyväinen hankintaani ja ne sopivat hyvin rotaatioon. Näillä kengillä ei tee mieli juosta nopeita tai kiihtyviä lenkkejä. Ne ovat parhaimmillaan hitailla ja tasavauhtisilla lenkeillä. Juoksu tuntuu helpolta, ei tarvitse kuin kiihdyttää haluttuun nopeuteen ja loppu menee automaattiohjauksella.

Mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu parin vuoden sisällä. Sulautuuko Pegasus Pegasus Turbojen kanssa ja ottaako Vomero nykyisen Pegasuksen paikan? Mielenkiinnolla jäämme odottamaan Niken peliliikkeitä Vomero -mallin suhteen. Tämä versio ei ehkä vielä ollut the läpimurtokenkä, mutta hyvältä suuntaus vaikuttaa.

POS
+vakaa
+istuu hyvin ainakin meikäläisen jalkaan etenkin kantapäästä
+vaimennus sopiva, ei liian pehmeä/kova
+onhan nämä nyt hienon näköiset
+laadukasta työtä

NEG
-onhan se iltti naurettavan lyhyt, tiedä mikä aivopieru suunnittelupöydällä sattunut
-nauhoituksen kanssa voi joutua takkuamaan ja olla tarkkana kiristämisen suhteen
-kengän "low-cut" nilkan kohdalla voi huonolla tuurilla joillekin aiheuttaa hiertymiä
-kallis ovh, pyörii kaupoissa 150€ hujakoilla

ARVOSANA

8/10 nauhanreikää

Ps. Minkäänlaista kaupallista yhteistyötä en ole harrastanut. Omalla rahalla omaan käyttöön ovat nämä kengät hankittu.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti